Hvordan ta bilde av fyrverkeri

Skrevet av Aleks | 01/01-13 | Kategori: Blogg, Featured, Tips og Triks

firew_feat

I jula gikk jeg til innkjøp av et speilrefleks, da dette har vært på planen lenge.

Etter å ha gått 3 år på Medier & Kommunikasjon, og en bachelor i Medieteknologi på Høgskolen i Gjøvik, hadde jeg enda ikke et skikkelig speilrefleks kamera, så nå gikk jeg endelig til innkjøp av et Canon EOS 600D. Ikke det råeste i EOS serien til Canon, men heller ikke det værste.

Etter det var det jo på tide å teste kamera på fyrverkeri nyttårsaften 2012/13. Så da gjorde man litt research, satte seg litt mer inn i kamera i løpet av et par dager, ordnet utstyr, og satte i gang. Bildene la jeg ut på Facebook, og etter det har jeg fått flere spørsmål om hvordan jeg tok de, så tenkte jeg skulle dele de her.

Krav til utstyr:

Først og fremst så kommer utstyret. Og for å ta bilde av fyrverkeri må du ikke ha et kamera som kan ta veldig kjappe bilder, og heller ikke en serie bilder veldig fort, snarere tvert imot.

  • Kamera med mulighet for å stille inn lukkertid og ISO.
  • Tripod for å sørge for et stødig kamera.

Evt. ekstra:

  • Fjernkontroll til ditt kamera. Fjerner all fysisk interaksjon med kamera, så du ikke risikrer bevegelse i kamera under lang lukkertid.

Kamera innstillinger:

Instillingene på kamera har mye å si for å ta et ok bilde av fyrverkeri. Innstillingene jeg brukte var følgende.

  • Lukkertid (shutter speed): BULB-mode – Lar deg styre lukkertiden manuelt, og kan holde den åpen mye lenger enn vanlig instilling.
  • Dybdefous (apperture): F16 – Dette kan du egentlig bestemme litt selv, men litt dybdefokus skader ikke, da fokus må stilles manuelt.
  • ISO: 100/200 – Jeg valgte å prøve begge, men her skal du ikke ha noe særlig mer, da fyrverkeri skaper mye lys, og er mer enn nok for å fange opp lyset da du også har en lenger lukkertid.

Resten av instillingene lot jeg stå på sine default instillinger, da disse viste seg å være mindre viktige. Det som eventuelt må taes høyde for er hvitbalanse, men dersom du har et noenlunde ok speilrefleks, så gjør AWB (auto-white balance) denne jobben bra nok.

Oppsett:

Sørg for å planlegge i god tid hvor du skal stille deg opp, og vit i forkant hvor fyrverkeriet sendes opp. Og om mulig, gjerne hvor høyt (jeg satte alt for lavt til å begynne med).

Still kamera klart på tripod, og sørg for et godt underlag, still deg gjerne klar med fjernkontrollen, dersom du har det, for å fjerne all mulighet for bevegelse i bilde.

Siste tips, ikke ta alle bildene med en gang, sørg for å ha nok plass på minnekort til avslutningen, da denne gjerne er mer spektakulær enn starten på showet.

Resultatet mitt kan du ser her:

Om: Aleks

26 år gammel ung mann, bosatt på Lillehammer.
For tiden Freelance webdesigner, tar på meg små jobber, og del av større prosjekt nå og da.

Ferdig utdannet medieteknolog v/Høgskolen i Gjøvik, der jeg fullførte min bachelor innen medieteknologi. Hoved interessen ligger i web, men liker å leke meg med det meste av medier fra web, til bilderedigering, illustrasjoner, video, spesialeffekter og flash mm.

Liker å ha det gøy på tvers av medier, og samtidig kunne bruke flere medier sammen i en større sammenheng, og her er vel web der jeg finner de fleste mulighetene av å kombinere flere medier sammen til et medie.

Ellers finner du meg enten hjemme, ute blandt venner, i parken, eller på hockeybana.
Er det noe mer du lurer på, så må du gjerne ta kontakt!

 

Kategorier

 
Powered by: WordPress - Theme by: as:MEDIA